Loading...
 
Διατροφή και άσθμα -Συνεχώς νέα δεδομένα
Δευτέρα 26 Φεβ 2018
Αποστολή σε φίλο
 
Η κατανάλωση κορεσμένου  και ακόρεστου λίπους καθώς και τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη  αυξάνει το φλεγμονώδες φορτίο σε ενήλικες με συριγμό και σε παιδιά με ατοπία. Αντίθετα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και n-3 & n-6 λιπαρών οξέων δείχνει να έχει προστατευτικό ρόλο. 
Σε μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh στηPennsylvania και αφορούσε 8175 παιδιά και  22,294 ενήλικες φάνηκε ότι η κατανάλωση κορεσμένου  και ακόρεστου λίπους καθώς και τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη  αυξάνει το φλεγμονώδες φορτίο σε ενήλικες με συριγμό και σε παιδιά με ατοπία. Αντίθετα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και n-3 & n-6 λιπαρών οξέων δείχνει να έχει προστατευτικό ρόλο. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με την αναπνευστική λειτουργία καθώς και με αυτό που ονομάζεται ενεργό άσθμα. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι η διατροφική παρέμβαση είναι μέρος της αντιμετώπισης του άσθματος. 


https://www.pulmonologyadvisor.com/asthma/proinflammatory-diet-asthma-wheeze-lung-function-children-adults/article/746129/