Το άσθμα δεν πρέπει να σε περιορίζει στις διακοπές και στα ταξίδια σου! Εάν λάβεις τα μέτρα σου και προετοιμαστείς κατάλληλα μπορείς να κάνεις σχεδόν ότι κάνει κι ένας άνθρωπος χωρίς άσθμα.
Σε αεροπορικά ταξίδια είναι χρήσιμο να πάρεις τα φάρμακά σου στην αποσκευή που θα πάρεις μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους, ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις κατά την πτήση και να μη βρεθείς χωρίς φάρμακα εάν χαθεί ή πάθει ζημιά η βαλίτσα σου. Κατά κανόνα οι ποσότητες υγρού που περιέχουν τα εισπνεόμενα φάρμακα είναι πολύ μικρές και μέσα στα επιτρεπόμενα όρια από τους κανονισμούς ασφαλείας. Γενικά τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ασφαλή για τους ασθενείς με άσθμα. Αν έχεις, ωστόσο, πολύ σοβαρό άσθμα, πρέπει υποχρεωτικά να συμβουλευθείς το γιατρό σου πριν το ταξίδι.
Μια λίστα των πραγμάτων που πρέπει να τσεκάρεις φεύγοντας για διακοπές είναι η παρακάτω:
Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής, που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά και τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής ισχύουν και για τους ασθενείς με άσθμα. Μια τέτοια δίαιτα μπορεί να είναι ευεργετική και για το άσθμα, ιδιαίτερα εάν είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας για το άσθμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες και περισσότερο σε εκείνες μετά την εμμηνόπαυση. Μια βασική οδηγία είναι ότι όταν πάσχεις από άσθμα είναι απαραίτητο να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος και να σε οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών, ιδιαίτερα σε εκείνους με τροφικές αλλεργίες, κάποια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να επιδεινώσει ταχύτατα το άσθμα. Συχνές τροφές που ενοχοποιούνται για τροφικές αλλεργίες είναι ξηροί καρποί, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά τροφίμων, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και θαλασσινά. Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνηθέστερες στην παιδική ηλικία.
Εάν έχεις την υπόνοια ότι έχεις αλλεργία σε κάποια τροφή, πρέπει να ενημερώσεις σχετικά το γιατρό σου και, με τη σύμφωνη γνώμη του, να υποβληθείς σε σχετικό έλεγχο αλλεργίας.
Το κάπνισμα (τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό) είναι ένας συχνός και προφανής ερεθιστικός παράγοντας για τον ασθματικό ασθενή.
Εάν καπνίζεις και ο γιατρός σου είπε ότι έχεις άσθμα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι διακόψεις το κάπνισμα.
Οι σημαντικότερες συνέπειες του καπνίσματος σε έναν ασθενή με άσθμα είναι:
Εάν προσπάθησες να διακόψεις το κάπνισμα και δεν τα κατάφερες ή αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι βοήθεια, μπορείς να απευθυνθείς στο γιατρό σου ή σε ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού σου και, αν χρειαστεί, με φαρμακευτικά βοηθήματα, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να διακόψεις το κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαπτικό για τους ασθενείς με άσθμα. Όταν πάσχεις από άσθμα δικαιούσαι να ζεις και να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού.
Οι γονείς παιδιών με άσθμα απαγορεύεται να καπνίζουν στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε χώρο βρίσκονται τα παιδιά τους.
© 2012-2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία – All rights reserved.
Developed by LogicOne