Τι να κάνω στην κρίση;

Μερικές φορές το άσθμα επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια ιογενή λοίμωξη ή σε κάποιον ερεθιστικό παράγοντα στο περιβάλλον.

Εάν τα συμπτώματα του άσθματος (βήχαςσυριγμόςβάρος στο στήθοςδύσπνοια) επιδεινώνονται πολύ και απότομα, μπορεί να αρχίζει μια κρίση.

Στην κρίση πρέπει να ενεργήσεις γρήγορα αλλά με ηρεμία.

Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις είναι:

  1. Απομακρύνσου από τον ερεθιστικό παράγοντα στο περιβάλλον (π.χ. καπνός, ερεθιστικές ουσίες ή αλλεργιογόνα), όταν αυτό είναι δυνατό.

  2. Πάρε 1-2 εισπνοές από το ανακουφιστικό φάρμακο που σου έδωσε ο γιατρός σου.

  3. Κάθισε ήρεμα και πάρε ήρεμες εισπνοές έως ότου αισθανθείς καλύτερα.

  4. Εάν δεν αισθανθείς καλύτερα, πάρε άλλες 1-2 εισπνοές από το ανακουφιστικό φάρμακο – μπορείς να το επαναλάβεις συνολικά 4-5 φορές.

  5. Εάν δεν βελτιωθείς παρά τις εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου επικοινώνησε με το γιατρό σου ή ζήτησε βοήθεια άμεσα από άλλους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ανακουφιστικό φάρμακο μπορεί να σταματήσει τα συμπτώματα του άσθματος. Ωστόσο, η χρήση του πολλές φορές μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν χρησιμοποιήσεις το ανακουφιστικό φάρμακο πολλές φορές χωρίς να βελτιωθούν τα συμπτώματά σου πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.

Στην κρίση ο γιατρός σου μπορεί να σου δώσει επιπλέον φάρμακα ή να σου πει να αυξήσεις αυτά που ήδη παίρνεις. Πολλές φορές θα χρειαστεί να σου δώσει κορτιζόνη από το στόμα για ένα σύντομο διάστημα.

Κάθε φορά που θα πάθεις μια παρόξυνση/κρίση θα πρέπει να προγραμματίζεις ένα ραντεβού με το γιατρό σου για να ρυθμίσεις τη μακροχρόνια θεραπεία σου.