Ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο γρίπης μέσω ρινικού σπρέι κρίνεται ασφαλές σε παιδιά με άσθμα

article-5@3x

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας με επίμονο άσθμα μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το τετραδύναμο ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο γρίπης (LAIV4) χωρίς αυξημένη πιθανότητα έξαρσης του άσθματος σε σύγκριση με το τετραδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης (IIV4), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι σήμερα, η ύπαρξη άσθματος αποτελούσε αντένδειξη για τη χορήγηση του εμβολίου με τον τρόπο αυτό σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω λόγω του φόβου να οδηγήσει σε παρόξυνση άσθματος. Πλέον με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής κρίνεται ασφαλές. Η μελέτη αυτή, που υποστηρίχθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εξέτασε την ασφάλεια του LAIV4 σε 151 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών με άσθμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «…αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την επανεξέταση των προφυλάξεων σχετικά με τη χρήση του LAIV4 σε παιδιά με άσθμα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια πανδημιών γρίπης, σε περιόδους που οι προμήθειες IIV4 είναι περιορισμένες, σε περιπτώσεις δημόσιας/σχολικής κλινικής μαζικού εμβολιασμού που χρησιμοποιούν LAIV ή για παιδιά με σημαντική απέχθεια στις βελόνες…».

Κ.Σ.

ΠΗΓΗ: https://bit.ly/3iLdxdw Pediatrics, online 28 Μαρτίου 2022.